Hundetræning: Hvad, hvornår og hvor meget?

26 maj 2020 Pia Nielsen

Hvad indebærer hundetræning, hvordan trænes hunden og hvor meget koster det – og er det overhovedet nødvendigt? Det tager vi et kig på lige her – læs med, og bliv klogere.

Både du og din hund lærer nyt til hundetræning – som oftest foregår i hold med 4-6 hunde over 6-12 gange – og der er mange gode grunde til at bruge tid på det.

Hundetræning handler egentlig om at træne dig som hundeejer til at træne din hund. Med træning kan du regulere hundens adfærd, når du gentager en kommando regelmæssigt og belønner hver gang. På hundetræningshold lærer du om hundens opførsel, og om hvordan du med din egen adfærd kan kommunikere optimalt med hunden.

 

Hunde lærer bedst inden de bliver kønsmodne, men du kan gå til hundetræning hele hundens levetid og stadig finde nyt og sjovt, den kan lære. En hund elsker træning, fordi det betyder alenetid med dig og belønning for at gøre nogle ting.

Alle hunderacer, størrelser og aldre kan gå til træning, og er du ny hundeejer, er det en god idé at tilmelde din hund til hvalpetræning allerede fra den er 10-12 uger gammel.

Hvad er hundetræning?

Hundetræning er gentagende adfærd hos ejeren med henblik på at regulere adfærd hos hunden. I Danmark er ejeren altid selv til stede til en træning, og man kan derfor sige, at det reelt er ejeren, der trænes i at træne hunden.

Træning af hunde handler om, at ejeren gentager nogle bevægelser og kommandoer, som skal få hunden til at udføre en handling. Hvis hunden udfører en handling, bliver den belønnet – hvis hunden ikke udfører handlingen, gentages den, indtil hunden har forstået, hvad den skal.

Det er vigtigt i hundetræning, at ejeren udfører handlingen på så ens en måde som muligt, og at handlingen gentages mange gange. Det er ligeledes vigtigt, at hunden belønnes umiddelbart efter, at den har udført den ønskede handling; for lang ventetid inden belønning kan forvirre hunden og forsinke indlæringen. 

For at sikre en hurtig belønning er der mange hundetræningskurser, der anvender såkaldt ’klikkertræning’. Det er et lille plastikredskab, der klikker, når man trykker på det. Idéen er, at så hurtigt som muligt efter at hunden har udført en ønsket handling, klikker ejeren. Dette signalerer et ”godt gået” til hunden, som umiddelbart efter klikket får sin egentlige belønning i form af en godbid, et kærtegn eller noget legetøj.

Kilde: Hundetræning.dk

Hvilke hunde bør trænes?

Alle hunde bør trænes. Årsagen er, at det bliver nemmere for dig som hundeejer at håndtere en hund i hverdagen. Mange mener også, at en hund, der har lært, hvad der er rigtigt og forkert, og som bliver belønnet for positiv opførsel, er en mere rolig hund.

Hunde i alle størrelser kan have fordel af at blive trænet. Udover den kvalitetstid hunden får med dig under træningen, møder hunden også andre mennesker og hunde. Den socialisering, der foregår indirekte under hundetræning, er vigtig for en hunds normale udvikling.

Som regel har hundetrænere hold for hunde i bestemte størrelser – det vil sige hold for hunde under 5 kg, hold for hunde over 10 kg og så videre. Særlige hunderacer, eksempelvis kamphunde eller hunde der skal bruges til jagt, bliver hos mange trænere placeret på særskilte hold.

Du opnår som ejer det bedste resultat med træning af din hund, hvis du starter træningen, allerede fra hunden er hvalp. Generelt siges det, at en hund skal nå at lære de vigtigste ting, inden den bliver kønsmoden omkring 8 mdr. Når en hund bliver kønsmoden, bliver den ligesom mennesketeenagere sværere at styre en tid og optaget af andre ting.

Kilde: Dengladehundeskole.dk

Hvad lærer hunden til træning?

Til træning lærer hunden at udføre handlinger på kommando. En kommando behøver ikke være et kort ord eller en fløjte, som det ofte ses ved meget veltrænede politihunde; en kommando til en almindelig familiehund kan sagtens være en sætning eller et tegn. Hunde forstår ikke menneskesprog og kan derfor lige såvel reagere på et ”sæt dig ned” som et ”sit” – så længe den får en belønning for at gøre det.

Til træning lærer hunden at fokusere på dig. Hunden lærer, at hvis den holder øje med dig og gør, hvad du ønsker, så vanker der godbidder. Hunden lærer via gentagelser, hvad du mener, og den synes, det sjovt at gå til hundetræning – den får nemlig udelt opmærksomhed fra dig, ligesom der er andre hunde og godbidder, og mange hunderacer elsker at skulle udføre noget for at få en godbid.

Som ejer lærer du også noget til hundetræning. Du lærer, hvordan hunde tænker og agerer naturligt, du lærer noget om kropssproget hos en hund, og du lærer, hvordan du med gentagelser – på den rigtige måde – kan få din hund til at gøre det, du ønsker.

 

Foregår det i hold eller individuelt?

Hundetræning foregår ofte i hold. Nogle hundetrænere tilbyder dog også individuel træning efter behov. Det er for nogle hundeejere nødvendigt at kombinere et traditionelt hundetræningshold med yderligere supplerende individuel træning, hvis hunden har særlige udfordringer.

En udfordring for en hund, der kan kræve individuel træning, kan ses hos hunde fra internater. Internathunde er hunde, der er fundet uden ejer eller som tidligere har haft en ejer – ejeren kan være død eller ikke længere magte hunden og har derfor afleveret den på et internat. En turbulent eller mindre behagelig fortid hos en internathund kan kræve særlig følsom træning, der er bedst at udføre individuelt.

Holdtræning af hunde findes i mange forskellige størrelser. Nogle foretrækker små hold af 3-4 hunde, mens andre tilbyder lidt større hold med 6-8 hunde. Holdene er inddelt efter hundens alder, størrelse og erfaring fra tidligere træning, og de mest almindelige hold er hvalpetræning, begyndere, øvede samt særlige hold til agility eller specifikke situationer.

Hos nogle hundetrænere foregår én eller to af gangene under hundetræningsforløbet uden hunde. Det er særlige teorsessioner, hvor du som hundeejer får en masse viden omkring hundes adfærd og udvikling generelt. Disse træningsgange handler egentlig om at træne dig som ejer i, hvordan kommunikation med hunde foregår.

Kilde: Positivtraening.dk

Hvad koster hundetræning?

Det koster i gennemsnit 500-1.000 kr. for et hundetræningsforløb på 6-12 gange. Priserne varierer fra udbyder til udbyder og afhænger af, hvilket hold du tilmelder dig. Et hvalpetræningshold foregår typisk en time ad gangen over et antal gange, mens de mere øvede eller specialiserede hold kan vare i flere timer ad gangen og over en længere periode.

 

Hundetræning koster mere, hvis du ønsker individuel træning. Hver enkelt hundetræner tilbyder forskellig typer træning og tager således betaling efter træningstype. Ofte vil individuel træning af hunde være prissat efter tidsforbrug, så du betaler pr. time træning – timeprisen for individuel træning ligger på ca. 500 kr.

Modsat undervisning af mennesker – hvor timer ikke er klokketimer, men lektioner à 45 minutter – udregnes hundetræning i hele timer. Det vil sige, at du betaler pr. 60 minutter. Nogle klubber tager et gebyr for tilmelding eller administration første gang, du melder dig til et kursus.

De forskellige kursustyper hos en hundetræner betales hver for sig. Selvom et kursus er lavet som en slags forlængelse af et foregående kursus, betragtes og betales de to kurser altid hver for sig. Fordi meget hundetræning foregår udendørs, er mange kurser placeret i sommerhalvåret, og det er derfor sjældent muligt at forsætte direkte fra ét kursus til det næste uden en pause.

Hvornår skal du tilmelde din hund til træning?

Så snart din hund er 10-12 uger, kan du tilmelde den til hvalpetræning. Du kan også sagtens tilmelde din hund til et træningshold, når den er ældre, men der er aldersgrænser for hvalpehold og nogle særlige hold for unghunde eller seniorer, men derudover kan du i princippet gå til træning med din hund hele dens levetid.

Det er aldrig for sent at gå til hundetræning, og har du ikke trænet (eller haft) din hund fra hvalp, kan den stadig nå at lære nogle færdigheder på et hold for voksne eller ældre hunde. Husk hundetræning handler lige så meget om at lære dig som ejer nogle færdigheder, som det handler om at træne hunden.

Det meste hundetræning foregår udenfor den egentlige hundetræning, når du i hverdagen træner de ting, der er vigtige for dig, at din hund kan. Det handler om at træne jævnligt og være konsekvent, så hunden ikke glemmer fordelen ved at høre efter, hvad du siger.

På grund af de små hold, som de fleste hundetrænere tilbyder, kan det være en god idé at tilmelde dig et hold så tidligt som muligt. Træningstider i weekenden eller nogle hverdagsaftner er mere populære end andre, og holdene kan derfor hurtigt blive fuldt booket.

 

Er det nødvendigt med træning?

Måske er det ikke vigtigt for dig, om din hund kan sætte eller lægge sig på kommando, men for de fleste hundeejere er det relevant, at hunden lytter til dig, kommer (for det meste) når du kalder og forstår, når der er noget, den ikke må.

Du og din hund kan have mere eller mindre succes med træning, men det kan altid betale sig at gå på et kursus for at lære redskaberne til en positiv træning af din hund.

Nyd kvalitetstiden med din hund og betragt hundetræning som den alenetid, som både du og din hund har brug for, for at lære hinanden rigtigt at kende. Alle gode forhold indeholder som bekendt god kommunikation – det gælder også for dig og din hund!

FAQ BOKS

Hvor foregår hundetræning?

Hundetræning foregår primært udendørs på hold med 4-8 hunde. Du kan finde hundetræningshold i de fleste byer. Nogle træningstimer foregår indendørs uden hund, hvor du som ejer får viden om hundes adfærd og optimal kommunikation.

Hvor lang tid tager det at træne en hund?

Et hvalpekursus varer typisk mellem 6-12 uger, men det meste af træningen foregår uden for træningstimerne. Hunde lærer hurtigst inden de bliver kønsmodne, når de er 7-12 mdr. gamle.

Hvornår skal en hund til hundetræning?

En hund kan tilmeldes hvalpekursus allerede fra den er 10-12 uger gammel. Det er aldrig for sent at tilmelde en hund til hundetræning. Træningshold inddeles efter race, alder og træningserfaring.

Flere Nyheder